воскресенье, 29 января 2023 г.

Помер поет


ПІШОВ У ВІЧНІСТЬ УКРАЇНСЬКИЙ ПОЕТ
ДМИТРО ПАВЛИЧКО
Увечері 29 січня на 94-му році життя помер Дмитро Павличко – відомий український поет, перекладач, літературний критик, публіцист, шістдесятник, громадсько-політичний діяч, Герой України, кавалер ордена князя Ярослава Мудрого IV, V ступеня, ордени "За заслуги" III ступеня, ордена Свободи, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка.
Дмитро Васильович Павличко – автор тексту найвідомішої української пісні "Два кольори", перекладач світових сонетів, поет-трибун Незалежності. Червоне й чорне ("червоний – то любов, а чорний – то журба"), радість і смуток перепліталися у його вірші та і в особистій біографії поета.
Павличко був одним із організаторів Народного руху України, а також нардепом (1990-1994; 1998-1999 роки). Є одним із авторів Декларації про державний суверенітет України (1990) та першої зовнішньополітичної доктрини самостійної держави, яку іноді іменують "доктриною Павличка".
За президентства Леоніда Кучми митець був послом у Словаччині та Польщі. Але продовжував писати, знаходив у собі мужність для "Покаянних псалмів", зізнання у мимовільних гріхах, для розрахунку з недобрим минулим.
За президентства Януковича Дмитро Павличко палко захищав закон про українську мову, закликав до акцій непокори проти влади Януковича-Азарова.
Світла пам'ять та Царство небесне Дмитру Павличку!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...