четверг, 27 октября 2022 г.

Крокує Місячник ШБ

Крокує
Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек
Жовтень для шкільних бібліотекарів завжди дуже напружений, бо саме в цьому місяці, починаючи з 2014 року, проводиться Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек. В цей час бібліотекарі організують та проводять різноманітні заходи: бібліографічні огляди літератури, книжкові виставки, проєкти, вікторини, інформаційні години, Дні бібліотворчості, зустрічі із визначними людьми регіону, конкурси, майстер-класи і багато інших форм бібліотечної роботи за визначеною у Місячнику тематичною спрямованістю.
У цьому році гасло Місячника "В нас єдина мета – Україна свята, нездоланна ніким і ніколи!", тому і спрямованість заходів – національно-патріотичне виховання користувачів бібліотеки. Сьогодні, коли Місячник проходить під час збройної агресії російської федерації проти України та воєнних дій в області, в зв’язку з особливостями організації освітнього процесу, бібліотекарі віддають перевагу формам роботи і заходам, які можна провести в дистанційного режимі, таким як: віртуальні виставки, онлайн-вікторини, онлайн-конкурси, читацькі марафони, мережеві проєкти тощо. Бібліотекарі створюють інформаційну продукцію (листівки, плакати, ролики), спільно з учнями збирають інформацію та оформлюють куточки пам’яті, скарбнички віршів патріотичної тематики тощо. Із заходами, тематичними матеріалами учні знайомляться через онлайн-платформи з організації освітнього процесу, визначеної в кожному конкретному закладі, а також висвітлюють їх в соціальній мережі Facebook, на сайтах шкіл і бібліотек.
Платформою інформаційного забезпечення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек в Запорізькій області з першого року їх проведення стала ЗапоВікі, на якій щорічно створюється сторінка Місячника (https://zoippo.net.ua/zapowiki/index.php/Всеукраїнський_місячник_шкільних_бібліотек_"В_нас_єдина_мета_–_Україна_свята,_нездоланна_ніким_і_ніколи!"), де розміщаються методичні рекомендації щодо його проведення, додаткові тематичні матеріали, а також обласні заходи. В цьому році серед обласних заходів планується створення колективними зусиллями електронного часопису, початок роботи обласного проєкту "Шкільна бібліотека: свідок і творець історії рідного краю", висвітлення кращих матеріалів Місячника у групі Facebook "Шкільні бібліотекарі Запорізького краю", а також підготовка зведеної інформації щодо проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек у закладах освіти Запорізької області.
Місячник добігає кінця. Під час його проведення в цьому році є багато труднощів, серед яких головна – значна частина закладів області в тимчасово окупованій зоні.
Але все буде Україна! І обов’язково буде Перемога! І знову наші бібліотекарі будуть показувати свої унікальні професійні досягнення, проводить цікаві, інтерактивні заходи з використанням сучасних технологій.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...