среда, 14 февраля 2018 г.

PISA : дослідження читацької компетентності


Пропоную вам сайт http://pisa.testportal.gov.ua/

PISA (PROGRAMME FOR INTERNATIONAL STUDENT ASSESSMENT)

2018 року Україна вперше візьме участь у Програмі міжнародного оцінювання учнів PISA, що проводиться під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).
Дослідження проводиться раз на три роки й спрямоване на оцінювання систем освіти в різних країнах світу на підставі тестування 15-річних учнів. Україна долучається до більш ніж 80-ти країн, що беруть участь у PISA – 2018.
ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ
Проект PISA поводиться кожні три роки, починаючи з 2000 року. У тестуванні беруть участь 15-річні учні, які навчаються не нижче, ніж у сьомому класі. Саме такий вік учасників тестування був обраний з огляду на те, що в більшості країн-учасниць саме в цьому віці учні закінчують основну школу, і вимоги до учнів у цих країнах не надто відрізняються.
Дослідження має на меті визначити, наскільки учень зможе використовувати знання і уміння, отримані в школі, за можливих життєвих труднощів і викликів, протистояти яким ці знання й уміння зможуть допомогти. Отже, PISA має на меті визначити, наскільки в учнів розвинена здатність:
до читання, розуміння й інтерпретації різноманітних текстів, з якими вони матимуть справу в повсякденному житті;
– до використання знань і умінь з математики у подоланні різноманітних життєвих викликів і проблем, пов’язаних із математикою;
– до використання знань і умінь з природничих наук для розв’язання різноманітних життєвих проблем, пов’язаних із певними науковими ситуаціями.
Варто зазначити, що дослідження зосереджується не на знанні програмного матеріалу, а на усвідомленні загальних принципів та ідей наукової теорії, здатності до використання отриманих у школі знань і умінь у реальних життєвих ситуаціях…

Фахівці Українського центру оцінювання якості освіти підготували посібник:

PISA: читацька грамотність / уклад. Т.  С. Вакуленко, С.  В.  Ломакович, В. М. Терещенко.  – К. : УЦОЯО, 2017. – 123 с.

Пропоноване видання містить резюме найважливіших теоретичних і методологічних положень рамкового документа міжнародного порівняльного дослідження PISA стосовно читацької грамотності 15-річних осіб. Для забезпечення належного сприйняття змісту рамкового документа це видання доповнене оприлюдненими Організацією економічного співробітництва та розвитку завданнями, які були використані в дослідженнях попередніх циклів PISA і в яких реалізовано викладені в рамковому документі теоретичні конструкти щодо сутності читацької грамотності й засад її вимірювання. Посібник містить окремий розділ із завданнями й характеристиками стосовної їх оцінювання, а також розділ із завданнями, що можуть бути використані вчителями в шкільній практиці.
Видання адресоване широкому колу освітян – учителям, ученим-педагогам, методистам, авторам підручників і навчальних посібників із читання, мови й літератури, фахівцям у галузі освітніх вимірювань, а також учням/студентам закладів середньої загальної освіти.
Знайомте вчителів, використовуйте самі!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...